6/20
over dit project
over dit project
over de afbeelding
over de afbeelding
ID 2D 3D
ID 2D 3D
NEDERLAND IN DE TWEEDE WERELDOORLOG
Oorlogsmuseum Overloon (2016)

In de presentatie wordt het verhaal van WO2 in Nederland vertelt aan de hand van acht hoofdpersonen. Zij nemen de bezoeker mee door de periode van de bezetting. Tegen welke dilemma's liepen ze aan en welke keuzes moesten ze maken? De bezoeker ervaart zelf de dilemma's en wordt aangespoord hierover na te denken en keuzes te maken.

Uitgangspunten voor het ontwerp vormden de persoonlijke verhalen van de hoofdpersonen, de collectie, hergebruik van vitrines en de beschikbare ruimte van 1400 m2 (met het karakter van een fabriekshal).

Opbouw tentoonstelling:
In het midden van de ruimte maakten we een plein, een 'buitenruimte'. Een film introduceert het WO2 verhaal en de acht hoofdpersonen met ieder hun eigen oorlogsdilemma. Vier poorten aan het plein maken het mogelijk om de tentoonstelling in en uit te gaan, een soort paviljoen ervaring.
De structuur binnen de tentoonstelling is helder: links een witte wand met een persoonlijk dag tot dag verslag van een huisvrouw die de veranderingen van de oorlog in de maatschappij observeert. Rechts de tegenoverliggende zwarte wanden die verschillende thema's presenteert, van overheersen naar overleven. De oorlogsobjecten in de vitrines zijn heel verhalend getoond door gebruik van citaten, fotografische achterwanden en films geprojecteerd op het glas van de vitrines. Tussen de witte en zwarte wanden hebben we interactieve persoons cirkels geplaatst, waarin je meegenomen wordt in de gedachtenwereld van o.a. de collaborateur, de verzetsheld, het slachtoffer en de bezetter. De vormgeving is ingetogen zodat de focus van de bezoeker helemaal op het verhaal gericht is.
Thema Uitwijken
Over de Nederlandse regering in ballingschap en de Engelandvaarders.
De vitrines zijn hergebruikt. De nisvitrines zijn voorzien van een beprinte achterwand en vloer. De verlichting is speciaal op maat gemaakt zodat er voor een haalbare prijs optimaal licht is.
ruimtelijke en grafische vormgeving Platvorm
inhoudelijk plan en advies
NIOD, Erik Somers en René Kok
inhoud, verhaallijn en audiovisuele productie
Duinzand, Martha Bakker en Frodo Terpstra
projectmanagement Joep Schellekens
architect
studio Dat, Jasper van den Boogaard
lichtontwerp Licht Joost de Beij
multimedia Yipp
av hardware MAV techniek
staal productie Singeling en Staalwerk Huizen
grafische uitvoering Vertical Vision
ruimtelijke uitvoering Tenback Projecten
verberg tekst
verberg tekst
sluit