1/20
over dit project
over dit project
over de afbeelding
over de afbeelding
ID 2D 3D
ID 2D 3D
SCHATEILAND BOERHAAVE - Een ontdekkingsreis door de wetenschap
Museum Boerhaave, Leiden (2012)

Schateiland Boerhaave is een gezinstentoonstelling gericht op families met kinderen in de bovenbouw van de basisschool. De bezoekers zullen vooral in gezinsverband komen, dus is er een opzet gemaakt waar jong en oud veel plezier aan kan beleven.

De kinderen krijgen bij binnenkomst een schatkaart met lege plekken. Om de kaart te vullen zijn stempels nodig, die stempels moeten natuurlijk wel eerst verdiend worden. We vragen de kinderen te helpen met het verzamelen van kennis voor het wetenschapsmuseum. Dit doen ze door op vier plekken een quiz te spelen. Bij iedere goed afgeronde quiz worden er stempels op de kaart gezet. De stempels zijn afbeeldingen van voorwerpen (bijv. de microscoop van van Leeuwenhoek) die met behulp van de kaart terug te vinden zijn in de rest van het museum.

De kinderen komen op hun zoektocht naar kennis op verschillende plaatsen. Zo is er een schip waar ze van de stuurman alles leren of navigeren. En bij de chirurgijn vinden ze medische wetenswaardigheden. Er is ook een zee (avontuur en natuur) en zelfs een onbewoond eiland (cartografie en natuur). De kinderen komen overal gidsen in de vorm van sprekende dieren tegen, om ze te helpen op hun zoektocht.
Voor de ouders zijn er ook een aantal verrassende plekken waar ze zelf ook wat kunnen leren, en de kinderen zullen hier en daar ook nog wel wat hulp nodig hebben. Dit is geen opstelling voor luie landrotten!

Na het bezoek aan de vier vraagplekken en na acht stempels te hebben verdiend kunnen de kinderen naar het tropische eiland waar onlangs een spectaculair dier is gevangen. Hier krijgt het kind de laatste stempel: het fabeldier, persoonlijk gestempeld door het fabeldier zelf!
Affiche
Platvorm maakte voor de tentoonstelling allerlei publiciteitsmateriaal: het affiche, flyer, uitnodiging, advertenties en een boomerangcard.
2D
grafisch ontwerp, opmaak, samenstellen van de wand en vloerbeelden uit honderden beelden uit de gouden eeuw, beeldbewerking, tekstsysteem, bewegwijzering, publiciteitsmateriaal; flyer, affiche, advertenties, uitnodiging, boomerangkaart

3D
ruimtelijk ontwerp, bestektekeningen, interactieve toepassingen, meubelontwerp, coördinatie inrichting

Projectmanagement
budget onderzoek, uitvoeringsbegeleiding

In samenwerking met
concept, inhoud en educatie - Rosalie Blom, Museum Boerhaave
tentoonstellingsbouw - Brandwacht en Meijer
interactieve software - Wedoweb
bewegende dieren - Christiaan Zwanikken
mediasturing & hardware - MAV-techniek
mechanische interactie - Hagedoorn creatieve techniek
animaties in de quiz en op volle zee - Catfishfilms
preparatie dieren - Bioderma
verberg tekst
verberg tekst
sluit