top 020 530 41 81 | [javascript protected email address]

Alexanders Erfenis

Introductie zaal

Op het scherm achterin deze introductiezaal wordt verteld wat Alexander meekreeg voordat hij aan zijn veroveringstocht begon. Het geavanceerde leger van zijn vader, de opleiding van Aristoteles, zijn erfvijanden de Perzen en zijn familiebanden met de goden. De rechterzijde gaven wij vorm als een citatenwand. Uitspraken van onder andere Plutargus (historicus uit de oudheid) brengen Alexander tot leven. Naast Nederlands en Engels worden de teksten ook in het Oud Grieks op het doek geprint (speciaal voor de Gymnasiasten).

Van koning tot god

Demosthenes was de grote opponent van Alexander. Alexander was op zijn achttiende net aan de macht gekomen, toen de Griekse stadstaten tegen hem in opstand kwamen. Met het goed georganiseerde leger van zijn vader sloeg Alexander de opstand neer. Het was het begin van de lange veldtocht die Alexander verder zou brengen dan de grenzen van de toen bekende wereld.

Alexandrië

De grootste zaal van de tentoonstelling is gewijd aan de grieken in Egypte. In de 'Residentie vitrine' is aandacht voor de Griekse toplaag van de bevolking.

De Residentie vitrine

In de Residentie vitrine is aandacht voor de Griekse toplaag van de bevolking. Het topstuk in het midden is een dubbelzijdige mal met het portret van Alexander de Grote voor de productie van de Griekse schilden.

Begrafenis rituelen

De bestaande vitrines van het Allard Pierson Museum werden verhoogd en voorzien van een kap. Deze kap biedt ruimte voor de projector waarmee details van de objecten in de vitrine uitgelicht worden.

Gefuseerde Goden

Om aan kracht te winnen werden Griekse en Egyptische goden samengevoegd. Om de objecten meer te verheffen staan ze op een oplichtende bodem.

Bewoners van Alexandrië

Kenniswand

Samengebald in de bibliotheek van Alexandrië was een enorme hoeveelheid kennis beschikbaar. De omtrek van de aarde, de beginselen van de wiskunde, de werking van het hart, enzovoort.

Kenniswand

Samengebald in de bibliotheek van Alexandrië was een enorme hoeveelheid kennis beschikbaar. De omtrek van de aarde, de beginselen van de wiskunde, de werking van het hart, enzovoort.

Affiche

Platvorm maakte voor deze tentoonstelling ook een beeldmerk, gebruikt voor het affiche, de omslag van een tijdschrift, advertenties, uitnodiging voor de opening en een flyer.

Alexanders Erfenis

Allard Pierson Museum, 2010

Alexander de Grote (356-323 v. Chr.) is één van de grootste veroveraars uit de wereldgeschiedenis. Hoewel zijn rijk na zijn dood snel uit elkaar viel, was de wereld niet meer hetzelfde. Eeuwenoude structuren waren doorbroken. De versmelting van Griekse, Egyptische en Oosterse beschavingen en het Hellenisme, zorgden voor een nieuw elan en een nieuwe impuls voor kunst, techniek en wetenschap.

De tentoonstelling Alexanders Erfenis richt de aandacht op Egypte omdat Alexanders nalatenschap daar de meeste en duidelijkste sporen heeft achtergelaten. De door de Grieken gevestigde dynastie in Egypte, het Ptolemaeën Rijk, bleef bestaan tot 30 v. Chr. Toen verloor de laatste farao van de dynastie, de legendarische Cleopatra, haar macht aan de Romeinen. Maar Alexanders erfenis ging daarmee niet verloren en drukte zijn stempel op het Romeinse Rijk en daarmee op Europa. De baanbrekende resultaten die in Egypte na zijn dood op vele terreinen werden bereikt, vormen een erfenis waar wij nog dagelijks van profiteren. De tentoonstelling Alexanders Erfenis laat dit zien aan de hand van originele voorwerpen uit de periode na de dood van Alexander.

Platvorm:
ID: concept, coördinatie AV en multimedia, routing
2D: grafisch ontwerp, opmaak, tekstsysteem, affiche, flyer, uitnodiging
3D: ruimtelijk ontwerp, bestektekeningen, vitrines, meubelontwerp, interactieve toepassingen, coördinatie inrichting
projectmanagement advies, budget onderzoek, aanbesteden uitvoerenden, uitvoeringsbegeleiding, inrichten
fotografie tentoonstelling Mike Bink Fotografie
in samenwerking met:
prints op voiles: Star Foto