top 020 530 41 81 | [javascript protected email address]

Mauritshuis Willemstad

Hal met VVV

In de hal wordt je ontvangen door een eigentijds standbeeld van Prins Maurits. Als oprichter en bewoner van het pand heet hij de bezoeker welkom in zijn huis en vertelt wat je te wachten staat (audio).

Interactieve VVV

Achter het standbeeld van Prins Maurits is een wand met een interactieve VVV functie. Hier kan de bezoeker geprojecteerde pop-ups aanklikken en toeristische informatie krijgen over Willemstad en omgeving.

Audiovisuele presentatie Vesting Willemstad

De bezoeker maakt bij deze tafel een discussie mee tussen verschillende betrokkenen bij de Vesting van Willemstad. Wat zijn hun belangen? De perspectieven staan tegenover elkaar in de vorm van een vijfhoek: de basisvorm van de vesting van Willemstad. In audio hoor je de verschillende verhalen. Op de tafel worden relevante beelden geprojecteerd.


Karakters vesting

Hier zie je de visuele verbinding tussen het grote standbeeld van Prins Maurits en de kleinere karakters die elk hun verhaal vertellen.

Tijdlijn Vesting Willemstad

Tijdlijn van gepoedercoat staal, met de jaartallen contourgesneden voor een levendige dieptewerking. Bovenop het profiel staan verwijzingen naar plaatsen in de omgeving om te bezoeken (VVV).

Zuiderwaterlinie

Bij het verhaal over de Zuiderwaterlinie kan de bezoeker met Van Coehoorn mee op inspectiereis. De bezoeker stapt in een bootje en komt langs een (interactief) landschap van de Zuiderwaterlinie. Onderweg worden specifieke elementen uitgelicht door middel van projectie.

Roeien langs de Zuiderwaterlinie

Door in de boot te stappen en te roeien wordt er via een mechanisme gezorgd voor een echte waterbeleving; hoor het water klotsen terwijl je je erdoorheen beweegt.

Gouverneurskamer

In de Gouverneurskamer ontmoet de bezoeker gouverneur Van Boetzelaar. De ruimte is in 2 delen opgedeeld: het Gouvernement tijdens het Franse Beleg van 1793 (links), en de militaire ziekenzaal tijdens WOI (rechts). Het Franse leger belegert de vesting. Als bezoeker onderga je zelf het bombardement. Een AV installatie combineert het uitzicht van de vensters met de geschiedenis.

Gouverneurskamer

Watersnoodramp in Willemstad

Nederland kent het water ook als vijand. Stormvloeden en watersnoodrampen teisterden het land door de eeuwen heen. De bekendste is die van 1953. Grote delen van Zeeland, Brabant en Zuid-Holland liepen onder water. Er vielen vele doden. Wat gebeurde er in Willemstad? Beleef het verhaal door de ogen van burgemeester Cor van der Hooft.

Raadszaal

6 rolgordijnen voor de ramen met afbeeldingen uit de geschiedenis van Prins Maurits en zijn naasten.

Mauritshuis Willemstad

Gemeente Moerdijk, 2021

Het Mauritshuis is in 1623 gebouwd als jachtslot en buitenverblijf van prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje. Dwaal door de zalen van het oude 'Prinsenhof' en kom meer te weten over prins Maurits, het huis, Willemstad en de Zuiderwaterlinie.

Deze vier thema's zijn gekoppeld aan een of meer (hoofd)personen. In aparte ruimtes vertellen zij hun verhaal. Elke ruimte, elk thema, krijgt zo een eigen gezicht. De bezoeker beleeft het verhaal door de ogen van het personage: dat maakt de oude geschiedenis weer levend en urgent. Het gaat niet om kale feiten, maar om persoonlijke verhalen, belangen, gevoelens, strijd, angst, verwachtingen, waarmee de bezoeker zich kan identificeren.

concept en samenstelling Duinzand
ruimtelijk en grafisch ontwerp Platvorm
tentoonstellingsbouw Bruns
AV-producties Duinzand in samenwerking met Redrum
introductiefilm Fort Producties
games YIPP
inhoudelijk advies Johan Schot
(Heemkundekring De Willemstad)
fotografie tentoonstelling Mike Bink