top 020 530 41 81 | [javascript protected email address]

Troje. Stad, Homerus en Turkije

Entree: de twistappel

Een beeld van de hoofdrolspelers in de tentoonstelling gegroepeerd rond de twistappel, waar volgens de mythe de Trojaanse oorlog mee begon. De godin van de ruzie, Eris, wierp de appel onder de bruiloftsgasten. Ze had op de appel geschreven: 'voor de mooiste'. De godinnen Hera, Pallas Athena en Aphrodite maakten aanspraak op deze titel. Er brak een ruzie uit tussen de drie godinnen, die vervolgens leidde tot de Trojaanse oorlog.

Start video

Impressie van de tentoonstelling

De structuur

Door de thema's van de tentoonstelling loopt een strook met citaten en beeldende objecten die de Homerische mythe van 'het Paris oordeel' tot de val van de stad Troje verhaalt.

Troje. Stad, Homerus en Turkije

Allard Pierson Museum, 2013

Als afsluiting van de feestelijke viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland maakte het Allard Pierson Museum in samenwerking met Platvorm een spectaculaire tentoonstelling.

De stad Troje wordt voor het eerst beschreven door Homerus. In de Ilias beschrijft hij een periode uit de Trojaanse oorlog. De verhalen over Troje spreken eeuwen lang tot de verbeelding. Velen gingen op zoek naar deze beroemde stad.

De Duitse zakenman en archeoloog Heinrich Schliemann ontdekte in het noordwesten van Turkije de resten van een stad waarvan hij dacht dat het Troje was. Tot op de dag van vandaag wordt er op die plaats archeologisch onderzoek gedaan.

Er is niet één Troje, maar er zijn er vele. Dat komt doordat de archeologische opgravingen resten van meer dan 3500 jaar bewoning laten zien. Maar het komt vooral doordat velen een eigen Troje hebben gecreëerd door zich de mythe en de archeologische resten toe te eigenen. Veel van die individuele versies van Troje zijn met elkaar in tegenspraak. Twist en conflict zijn belangrijke kenmerken in de geschiedenis van Troje.

ruimtelijke en grafische vormgeving Platvorm
samenstelling en tekst Geralda Jurriaans-Helle
projectmanagement Marian Schilder
realisatie ruimtelijk TD Allard Pierson Wout Borst en Mario Westmaas
grafische productie PPS Imaging

fotografie tentoonstelling Mike Bink Fotografie