top 020 530 41 81 | [javascript protected email address]

Wereldverbeteraars!

Toegang in de archieven van het IISG

Uit de indrukwekkende hoeveelheid archiefmateriaal van het IISG, het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis, is een selectie gemaakt voor de tentoonstelling Wereldverbeteraars.

Entree

Op de schuifdeuren waardoor je naar binnen komt zijn allerlei facts and figures geplaatst. Op de achtergrond hebben we een grote foto van het archief geplaatst.

Globe als leidmotief

Het IISG verzamelt internationaal archiefmateriaal. Om dat aspect te benadrukken gebruiken wij de globe als leidmotief. Steeds in een andere vorm. Als projectie op de vloer, als vitrine, als tafel en centraal in de tentoonstelling opgebouwd uit archiefdozen. De handvatten van de dozen dienen als kijkgat, ze bieden een kijk op materiaal uit alle continenten.

Globalisatie

In vijf bollen worden vijf globalistische thema's gevat. Mensenrechten, broeikaseffect, milieubeweging, migratie en anti-globalisatie. Het bijbehorende geluid komt uit de standaard van de bollen.

Baader-meinhofgroep in de Stammheimgevangenis

Wereldverbeteraars!

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en Universiteit van Amsterdam, 2010

De topstukken uit het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis zijn te zien bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam in de tentoonstelling 'Wereldverbeteraars! 75 jaar IISG'.

Wereldverbeteraars zijn van alle tijden en alle gezindten. Utopisten, anarchisten, socialisten, feministen, vegetariërs, provo’s, krakers…. , de collecties van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam zijn er vol van. De tentoonstelling Wereldverbeteraars! 75 jaar IISG toont een keuze uit driekwart eeuw verzamelgeschiedenis met ‘wereldverbeteraars’ als rode draad. Hun wereldwijde idealisme en maatschappelijk activisme heeft grote gevolgen gehad, van de Franse en Russische revoluties, de Spaanse Burgeroorlog en de onafhankelijkheid van Indonesië tot krakersrellen, Greenpeace-acties en antiglobalistisch protest. De tentoonstelling weerspiegelt dat.

Platvorm:
ID: concept, integratie AV en multimedia, routing
2D: grafisch ontwerp, opmaak, tekstsysteem
3D: ruimtelijk ontwerp, bestektekeningen, meubelontwerp, coördinatie inrichting
projectmanagement: advies, budget onderzoek, aanbesteden uitvoerenden, uitvoeringsbegeleiding
mechanische interactiviteit: Edwin Hagedoorn
foto achterwand: Mike Bink
fotografie tentoonstelling: Mike Bink Fotografie