top 020 530 41 81 | [javascript protected email address]

Bezoekerscentrum IJburg

Drijvende eilanden

Drie drijvende segmenten vormen samen het bezoekerscentrum. Het Auditorium, de uitkijktoren en de expositiegebouw werden bij verschillende aannemers in Nederland gebouwd. Vervolgens werden ze naar de oever van het Zeeburger eiland gevaren om aaneengeschakeld het informatiecentrum te vormen.

Een historisch panorama

Met een uitzicht over de gehele omgeving en de nieuw opgespoten eilanden van IJburg krijgt de bezoeker met transparante beelden een beeld verleden van de directe omgeving.
De landingsplaats voor watervliegtuigen, het zwembad, de scheepskamelen bij de ondiepte Pampus en de dijkdoorbraak bij Nieuwendam.

Als een toerist in een vreemde stad

Het bezoekerscentrum leidt je als een toerist door een vreemde stad. In het centrale gedeelte van de opstelling beleef je IJburg in vogelvlucht. Boven een grote maquette van Amsterdam en omgeving hangen drie monitoren in een stellage die doet denken aan een vliegtuigvleugel. De monitoren tonen beelden van een - toen nog virtuele - reis naar IJburg vanuit de stad.

IJburg en de stad

Maquette van de nieuwe stadswijk gemaakt voor het referendum op nieuw tot leven gebracht door een combinatie met filmbeelden.

Locatie van de filmbeelden

Hoe ga je naar het werk? Hoe ga je naar het centrum om te winkelen? de Laserprojectie geeft de plek aan van de filmbeelden die boven de projectie getoond worden.

Monitoren

Vertrekpunt onderweg en bestemming worden tegelijk getoond.

Natuur kijker

Speciaal ontwikkelde viewer.

Fietsen in IJburg

In het tweede gedeelte van de opstelling bekijk je de eilanden van IJburg vanaf de fiets. Stads- en omgevingsgeluiden completeren het IJburg-gevoel.

Wonen in IJburg

Wat kan je kopen in de nieuwe wijk? Bij wie? Hoe duur?

Klitteband huisje voor de kinderen

Een ruimte met uitzicht

Bezoekerscentrum IJburg

Gemeente Amsterdam, 2000

Het bezoekerscentrum informeert toekomstige bewoners van IJburg en overige belangstellenden over de invulling en de ontwikkeling van deze nieuwe woonwijk.

Bij het ontwerp van de tentoonstelling is gezocht naar een heldere en open opzet, die goed aansluit bij de architectuur van het bezoekerscentrum.

ID
onderzoek, programma van eisen, concept, verzamelen beeldmateriaal en objecten, coördinatie AV en multimedia, script AV, routing

2D
grafisch ontwerp, opmaak, selectie beeldmateriaal, tekstsysteem, flyer, uitnodiging, nieuwsbrief, bewegwijzering, catalogus

3D
ruimtelijk ontwerp, bestektekeningen en maquette, vitrines, meubelontwerp, interactieve toepassingen, coördinatie inrichting

Projectmanagement
advies, budget onderzoek, budget bewaking, planning, aanbesteden uitvoerenden, uitvoeringsbegeleiding