In de presentatie wordt het verhaal van WO2 in Nederland vertelt aan de hand van acht hoofdpersonen. Zij nemen de bezoeker mee door de periode van de bezetting. Tegen welke dilemma's liepen ze aan en welke keuzes moesten ze maken? De bezoeker ervaart zelf de dilemma's en wordt aangespoord hierover na te denken en keuzes te maken.
Uitgangspunten voor het ontwerp vormden de persoonlijke verhalen van de hoofdpersonen, de collectie, hergebruik van vitrines en de beschikbare ruimte van 1400 m2 (met het karakter van een fabriekshal).
Opbouw tentoonstelling:
Een film introduceert het WO2 verhaal en de acht hoofdpersonen met ieder hun eigen oorlogsdilemma.
De structuur binnen de tentoonstelling is helder: links een persoonlijk dag tot dag verslag van een huisvrouw die de veranderingen van de oorlog in de maatschappij observeert. Daar tegenoverliggend een chronologische lijn met thema's presenteert van Overheersen naar Overleven. De oorlogsobjecten in de vitrines zijn heel verhalend getoond door gebruik van citaten, fotografische achterwanden en films geprojecteerd op het glas van de vitrines. Tussen de witte en zwarte wanden hebben we interactieve persoonscirkels geplaatst, waarin je meegenomen wordt in de gedachtenwereld van o.a. de collaborateur, de verzetsheld, het slachtoffer en de bezetter.
ruimtelijk en grafisch ontwerp Platvorm
inhoudelijk plan en advies NIOD, Erik Somers en René Kok
inhoud, verhaallijn en audiovisuele productie Duinzand
projectmanagement Joep Schellekens
architect Jasper van den Boogaard studio DAT
lichtontwerp Licht Joost de Beij
multimedia Yipp
av hardware MAV techniek
staal productie Singeling en Staalwerk Huizen
interieurbouw Tenback Projecten
grafische uitvoering PPS Imaging
fotografie tentoonstelling Mike Bink Fotografie