top 020 530 41 81 | [javascript protected email address]

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Introductie hal

Deze hal is ontworpen als spil van de tentoonstelling, met vier toegangspoorten wordt de tentoonstelling ontsloten. Er is daglicht, ruimte om groepen te ontvangen en er is een introductiefilm. In deze film wordt kort het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland getoond en worden de acht personages uit de opstelling geïntroduceerd.

Thema Overheersen

Het algemene (objectieve) verhaal van de Tweede Wereldoorlog wordt in de buitenwand verteld. Er zijn acht hoofdthema's met objecten, documenten, foto’s, archieffilms en kleine persoonlijke verhalen.

Objecttekstborden op maat

Voor deze tentoonstelling zijn objectdragers ontworpen waar tekst en foto's direct op geprint zijn.

Interactief radio-interview met Wilhelmina

Als radiointerviewer van studio Radio Oranje kan je koningin Wilhelmina het vuur aan de schenen leggen omtrent haar dilemma 'Blijf ik in Nederland of wijk ik uit naar veilig gebied?'

Thema Uitwijken

Over de Nederlandse regering in ballingschap en de Engelandvaarders. De nisvitrines zijn herbruik en voorzien van een beprinte achterwand en vloer. De verlichting is speciaal op maat gemaakt zodat er voor een haalbare prijs optimaal licht is.

Het persoonlijke verhaal van Arnolda Huizinga-Sannes

Tijdens de oorlog hield Arnolda dagboeken bij waarin zij uitgebreid verslag doet van haar dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar verhaal beslaat de gehele binnenwand van de tentoonstelling. Unieke kleurenfoto's, specifieke oorlogsobjecten en de citaten van Arnolda voeren je mee in de sfeer van de jaren '40-45.

Dagboeken van Arnolda Huizinga-Sannes

Tijdens de oorlog hield Arnolda dagboeken bij waarin zij uitgebreid verslag doet van haar dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Persoonscirkels

In deze cirkels wordt de bezoeker geconfronteerd met een dilemma van een hoofdpersonage door middel van interactie en/of film. Wat zou jij doen in die situatie?

Persoonscirkel van Gerhard Stroink

Interactive bij Gerhard Stroink

Het dilemma van Gerhard Stroink: 'Vecht ik als Nederlandse beroepsmilitair mee in het Duitse leger?'. De bezoeker worden verschillende keuzes voorgelegd; volg jij de voetsporen van Gerhard?

Thema Meewerken

Persoonscirkel Hélène Egger

De Joodse Hélène Egger is 10 jaar als de oorlog uitbreekt. Haar dilemma is: 'Hoe kom ik de oorlog door zonder mijn familie?'. In de cirkel een film die je kippenvel geeft.

Thema Vervolgen

In de vitrine valt de achtergrondfoto samen met de objecten. De blauwe borden bevatten korte persoonlijke geschiedenissen.

Barak met personage Wiek Slagter

Zicht op barak

Thema Volhouden

Voordat Nederland bevrijd wordt is daar eerst nog de hongerwinter. Corrie Holvast, een Amsterdams meisje, vertelt in haar interactieve persoonscirkel hoe zij de hongerwinter overleefd heeft.

Opbouw van de tentoonstelling

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Oorlogsmuseum Overloon, 2016

In de presentatie wordt het verhaal van WO2 in Nederland vertelt aan de hand van acht hoofdpersonen. Zij nemen de bezoeker mee door de periode van de bezetting. Tegen welke dilemma's liepen ze aan en welke keuzes moesten ze maken? De bezoeker ervaart zelf de dilemma's en wordt aangespoord hierover na te denken en keuzes te maken.

Uitgangspunten voor het ontwerp vormden de persoonlijke verhalen van de hoofdpersonen, de collectie, hergebruik van vitrines en de beschikbare ruimte van 1400 m2 (met het karakter van een fabriekshal).

Opbouw tentoonstelling:
Een film introduceert het WO2 verhaal en de acht hoofdpersonen met ieder hun eigen oorlogsdilemma.
De structuur binnen de tentoonstelling is helder: links een persoonlijk dag tot dag verslag van een huisvrouw die de veranderingen van de oorlog in de maatschappij observeert. Daar tegenoverliggend een chronologische lijn met thema's presenteert van Overheersen naar Overleven. De oorlogsobjecten in de vitrines zijn heel verhalend getoond door gebruik van citaten, fotografische achterwanden en films geprojecteerd op het glas van de vitrines. Tussen de witte en zwarte wanden hebben we interactieve persoonscirkels geplaatst, waarin je meegenomen wordt in de gedachtenwereld van o.a. de collaborateur, de verzetsheld, het slachtoffer en de bezetter.

ruimtelijk en grafisch ontwerp Platvorm
inhoudelijk plan en advies NIOD, Erik Somers en René Kok
inhoud, verhaallijn en audiovisuele productie Duinzand
projectmanagement Joep Schellekens
architect Jasper van den Boogaard studio DAT
lichtontwerp Licht Joost de Beij
multimedia Yipp
av hardware MAV techniek
staal productie Singeling en Staalwerk Huizen
interieurbouw Tenback Projecten
grafische uitvoering PPS Imaging
fotografie tentoonstelling Mike Bink Fotografie