top 020 530 41 81 | [javascript protected email address]

Papiria

Een wereld van literatuur

Het kinderboekenmuseum hebben wij de vorm gegeven van een cultuurlandschap. Een berglandschap waarin zich zes grotten bevinden. Er is een Doorzetterswoud, een Donderstenenravijn en een Denkersdal. Centraal in het land Papiria is de leesweide. Als een klas even moet wachten, kan je op de helling lekker lezen.

Introductiefilm

Deze video wordt vertoond een de boekentoren van 40.000 boeken en geeft instructies voor het gebruik van de 'slurper' (het wapen tegen de inktvraat).

Inktvraat

Zoals elk goed verhaal, kent de tentoonstelling Papiria ook een vijand: de Inktvraat die de verhalen langzaam maar zeker vernietigt. De kinderen krijgen een eigen rol in de strijd tegen de inktvraat. Door teksten en literaire elementen te verzamelen herstellen ze de aangerichte schade.

De leesweide

In de leesweide kunnen kinderen even lekker een boek lezen of naar een fragment luisteren.

Boekentoren

Er zitten meer dan 40.000 boeken in deze tentoonstelling. Een echt literair landschap.

Entreegebied

Elke ruimte heeft zijn eigen entree, waar je ziet hoe de inktvraat probeert binnen te dringen.

Inktvraat...

Buiten de grotten, zoals je hier op de foto kan zien, zijn alle letters aangevreten. Platvorm ontwierp speciaal hiervoor het lettertype Inktvraat. In de veilige gebieden is hetzelfde lettertype gebruikt, maar dan zonder dat er hapjes uit zijn.

Inktvraat...

Buiten de grotten, zoals je hier op de foto kan zien, zijn alle letters aangevreten. Platvorm ontwierp speciaal hiervoor het lettertype Inktvraat. In de veilige gebieden is hetzelfde lettertype gebruikt, maar dan zonder dat er hapjes uit zijn.

Opbouw van de tentoonstelling

Korte animatie van de opbouw van de tentoonstelling.

Ingang van de Dekselse Duivelsgrot

Aan tafel bij Beentjes - een karakter uit de Griezelbus van Paul van Loon - zitten allerlei andere griezels. Hij spreekt je met klappende kaken toe. Het diner is bizar, vanuit de drinkglazen kijken drijvende oogbollen je aan. De geserveerde gerechten zijn gedetailleerd geschilderd door Charlotte Dematons.

Een doorkijkje

Een doorkijkje in de griezelgrot.

Heksenbrouwerij

Voor het spel met de heksenkookpot illustreerde Charlotte Dematons op geheel eigen wijze een prachtig tafelblad.

Ken ze voor het te laat is

Een grote kast waarin allerlei informatie te vinden over is griezels en hun gewoontes. Met daarin een spel waarin je al deze informatie goed kan gebruiken.

Twee kilometer

Het organische decor is bekleed met 2 kilometer stroken die bestaan uit over elkaar heen gestempelde fragmenten uit kinderboeken. Iedere grot heeft zijn eigen stijl en sfeer die aansluit bij het thema van de grot. Dit is ook doorvertaald in de typografie van de ruimtes.

Luister en huiver

Overal in de tentoonstelling vind je luister en leesplekken waarin je je even terug kan trekken.

De Dekselse Duivels

Achter in iedere grot zijn werkstations waar kinderen (in groepjes) werken aan hun lijnfiguur. Hier krijgen ze loon naar werken. Wat ze onderweg verzameld hebben wordt omgezet in aanvullingen op hun eigen personage.

Verwondering

Papiria brengt bij de bezoeker een voortdurende verwondering teweeg. In een landschap van grotten die uit tekst zijn opgebouwd, vervaagt de grens tussen werkelijkheid en fictie. De bezoeker wordt één met het verhaal. Kinderen worden een deel van het verhaal, ze worden uitgenodigd items te sprokkelen, te lezen, te spelen, met elkaar te praten over wat ze meemaken en actief te werken aan een personage.

Een plek voor literaire families

Dekselse Duivels en Diepe Denkers: deze grotten zijn plaatsen waar literaire elementen zoals karakteropbouw en verhaalwendingen een veilig heenkomen hebben gevonden. In elke grot woont een verhaalfiguur, die dieper ingaat op belangrijke elementen uit kinderboeken. Zo behandelen de Dekselse Duivels het begrip van griezelige fantasiepersonages en laten Diepe Denkers zien hoe ernstige zaken en serieuze gedachten in een verhaal tot uitdrukking komen. In totaal zijn er zes verhaalfiguren.

Bewegwijzering

Op de vloer kun je steeds zien waar je bent. En zelfs hier is de inktvraat aan de gang geweest.

Druppels

In de tekst zijn in deze grot overal vergrotingen aangebracht waardoor het lijkt alsof er overal tranen op de muur liggen. Daarnaast zijn er ook nog 'echte' tranen aangebracht om nog meer vervormingen aan te brengen.

Diepe Denkers

Een aanzicht van bovenaf geeft weer een heel ander beeld van de tentoonstelling.

Alles is mogelijk

In de literatuur gelden andere wetten. In deze omgeving kan onder ook boven zijn. Illustraties zijn van Sieb Posthuma.

Duizend-en-één-Distelvinken

Achter in iedere grot zijn werkstations waar de kinderen werken aan hun lijnfiguur (opgedeeld in groepjes van vijf leerlingen). Hier krijgen ze loon naar werken. Wat ze onderweg verzameld hebben wordt omgezet in aanvullingen op op hun eigen personage.

Doorzicht

Het Date Café van bovenaf gezien.

Date Café

Ook de bank van dit Date Café bestaat uit tekst. De knopen waarmee de bank gecapitonneerd is vormen een woordzoeker.

Datingbank

Alles is opgebouwd uit letters. In de woordzoekerbank kun je liefdeswoorden vinden en op het tafelblad zie je allerlei teksten over vriendschap en liefde.

Malkanderspiegeltjes

In het bekende boek Otje en Tos beschrijft Annie M.G. Schmidt hoe Otje haar vader altijd bij zich droeg in de bijzondere malkanderspiegeltjes. Als zij en haar vader tegelijkertijd in het spiegeltje keken zagen ze niet zichzelf maar elkaar. Uitgaand van dit prachtige verhaal is dit spel ontwikkeld. Als je het spiegeltje bij het goede verhaal hangt verschijnt de bijbehorende hoofdpersoon in het spiegeltje.

Werkstation van Dansende Dagdromers

Achter in iedere grot zijn werkstations waar de kinderen werken aan hun lijnfiguur (opgedeeld in groepjes van vijf leerlingen). Hier krijgen ze loon naar werken. Wat ze onderweg verzameld hebben wordt omgezet in aanvullingen op hun eigen personage.

Nondejuuh!

De donderstenen hebben overal in de grot eigenwijze kreten op de muur gekalkt.

Spelen op niveau (bovenbouw)

Er zijn aparte spellen bedacht voor zowel de middenbouw als de bovenbouw van de basisschool & de brugklas.
'Brutale Stippen' is voor de bovenbouw en de brugklassers. Ook hier wordt gewerkt aan de elementen die bij karakters horen, het is echter wel complexer. Meer karakters, meer voorkennis en meer keuzes.

Alles is een verhaal

De ingang van het dappere Doorzetterswoud wordt ondersteund met filmbeelden. Het hoofdonderwerp van deze grot is 'verhaalstructuur'.

Typografie

Elke grot heeft zijn eigen stijl, de doorzetters zitten in het bos en door het over elkaar heen stempelen van heel wat helden verhalen zijn er grote bomen gemaakt.

Werkstation van Dappere Doorzetters

Papiria wint de Cinekid New Media Award 2012!

Uit het juryrapport: 'Dit jaar gaat de eerste prijs van de Cinekid New Media Award naar een inzending die erin is geslaagd om een wereld te scheppen die de doelgroep aanspreekt en vermaakt, die een wereld schept waar de onderliggende werelden moeiteloos onderdeel van uitmaken en waarin alles technisch en visueel klopt als een bus. Het is de best verzorgde, meest geslaagde museale installatie die de jury in jaren gezien heeft en daarom bekronen we deze titel graag met de Cinekid Nieuwe Media Award 2012.'

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag biedt een grootse kinderboeken ervaring, waarin verhalen, thema's en personages uit bekende Nederlandse kinderboeken centraal staan. De met veel liefde en kennis vormgegeven installatie Papiria bevat een keur aan spelletjes en interactieve installaties. Op de ene plek beleef je een dromerige en sprookjesachtige projectie, de andere keer maak je met je medebezoekers in een griezelig donkere grot een toverdrank. De bezoeker heeft als basismissie om zoveel mogelijk woorden op te slurpen met een polsband, om ze te redden van de inktvraat. Aan het einde van de tentoonstelling kunnen de woorden worden uitgeprint en tot een nieuw verhaal worden verweven. Door slim gebruik te maken van technologische hulpmiddelen is de tentoonstelling geschikt voor museumbezoekers en kinderboek liefhebbers van alle leeftijden, zowel individueel als in grote groepen. De techniek werkt feilloos en is nergens opdringerig, de vormgeving klopt tot in de kleinste details en de grote variatie in opdrachten houdt elke bezoeker geboeid. Samen maakt dit Papiria tot één van de meest geslaagde interactieve tentoonstelling van dit moment.

Papiria wint de Gouden Reiger 2012

De multimediale tenstoonstelling Papiria in het Kinderboekenmuseum is een prachtig vormgegeven, vrolijke en spannende tocht door een rijk nationaal erfgoed dat Nederland kent: kinderboeken. Met een verrassend vormgeven verbeeldingskracht, zowel ruimtelijk als in video en audio, is hier een hele bijzondere wereld geschapen. De afzonderlijke onderdelen vormen tezamen een attractie waarvoor de Efteling zich niet zou hoeven te schamen. Kinderen van 7 tot 14, toch een brede en zeker niet makkelijke doelgroep, worden opgenomen in een magische wereld van figuren, kleuren, geluiden en spellen die hen tegelijkertijd uitdagen en iets leren. De figuur Veelvraat dient te worden bestreden, Papiria moet worden geholpen en zoveel mogelijk verhalen moeten worden verteld.

De manier waarop dit is gedaan dwingt respect af. Alles ziet er prachtig en magisch uit, de spellen zijn afwisselend en kunnen zich meten met de games waarmee deze leeftijdsgroep zich omringt weet. Met veel liefde en respect voor de wereld van het kinderboek, voor de schrijvers en illustratoren komen figuren uit die vele mooie boeken tot leven. Over alles is nagedacht, de balans tussen gewoon leuk en ook nog leerzaam goed bewaard. Het klopt allemaal en dat zie, hoor en voel je als bezoeker.

Dat is dan ook de reden waarom de jury Multimedia van Keying into the Brain unaniem koos voor Papiria als winnaar van de Gouden Reiger 2012.

Nominatie BankGiro Loterij Museumprijs!

Papiria was één van de genomineerde opstellingen voor de BankGiro Loterij Museumprijs.

Nominatie European Museum of the Year Award

Papiria was één van de genomineerde opstellingen voor de European Museum of the Year Award.

Nominatie Children's Museum Award

Papiria was één van de genomineerde opstellingen voor de Children's Museum Award.

Papiria

Literatuurmuseum, Den Haag, 2010

PAPIRIA - Het land van de kinderboeken

Voor de tentoonstelling Papiria van het Kinderboekenmuseum bedacht Platvorm een literair landschap waarin volop ruimte is voor magie. In samenwerking met het museum, schrijvers, illustratoren en filmmakers is de kracht van het verhaal in onverwachte beeld- en gevoelskaders geplaatst. Zo ontstaat een ontdekkingsreis naar de rijkdom van verhalen van anderen en naar de verhalen in jezelf.

Zelf schrijven
De opdracht van het Kinderboekenmuseum is om kinderen met de opstelling zelf aan het schrijven te krijgen. Inhoudelijk moet de opstelling onderwerpen behandelen zoals karakteropbouw, verhaalstructuur, emotie en het creëren van spanning. Het vernieuwde Kinderboekenmuseum is een ontdekkingsreis voor zowel beginnende lezertjes als brugklassers.

Platvorm:
ID: concept in samenwerking met GrobEnzo, integratie AV en multimedia, routing
2D: grafisch ontwerp, opmaak, tekstsysteem, lettertype ontwerp, bewegwijzering
3D: ruimtelijk ontwerp, bestektekeningen en maquette, vitrines, meubelontwerp, interactieve toepassingen
projectmanagement: advies, budget onderzoek, uitvoeringsbegeleiding

in samenwerking met
project-, design- en multimediamanagement: Grob|Enzo
tentoonstellingsbouw Kloosterboer BV
licht: Joost de Beij
interactieve software: Kiss the Frog
mediasturing & Hardware: Rapenburg Plaza
pepperghosts: Dutch Igloo
fotografie tentoonstelling Mike Bink Fotografie

Gouden Reiger 2012

Nominatie European Museum of the Year Award 2012
This award goes to a museum which contributes most directly to attracting audiences and satisfying its visitors with unique atmosphere, imaginative interpretation and presentation, a creative approach to education and social responsibility.

Cinekids Jury Award 2012
Dit jaar gaat de eerste prijs van de Cinekid New Media Award naar een inzending die erin geslaagd is om een wereld te scheppen die de doelgroep aanspreekt en vermaakt, die een wereld schept waarin waar de onderliggende werelden moeiteloos onderdeel van uitmaken en waarin alles technisch en visueel klopt als een bus. Het zijn de best verzorgde, meest geslaagde museale installaties die de jury in jaren gezien heeft en daarom bekronen we deze (Papiria, Kinderboekenmuseum) graag met de Cine New media Award 2012.

Bank Giro Loterij Prijs 2011

Nominatie Bankgiro Loterij Prijs 2011 voor Kinderboekenmuseum