Homanshof

AA locatie

Het Drentsche Aa gebied is geweldig om te wandelen. Een heel gevarieerd landschap. Om je goed te oriënteren wat er in de omgeving te zien is ga je eerst naar de Homanshof.

Beeldende verhalen

De inrichting doet recht aan de oorspronkelijke sfeer van de boerderij. Eeuwenoude balken en stenen muren vormen een passend decor. Daartussen hangen cirkels aan het plafond, die van binnenuit worden verlicht. Foto’s en teksten vertellen beeldende verhalen over vijf kenmerkende landschapstypen van de Drentsche Aa.

Heel bijzondere panoramafoto’s

De binnenzijde van de verlichte cirkels bevatten panoramafoto’s.
In het Kniphorstbos sta je in een kring van stammen die samen één eeuwenoude boom vormen. Er is een panorama op de waterlijn van een beek gefotografeerd door Willem Kolvoort. Jan van Arkel en Phillip Friskorn maakten een panorama op het Eeksterveld dat niet alleen het gebied vast legt, maar ook het tijdsverloop van een etmaal.

Het coulisenlandschap in vier jaargetijden

Gefotografeerd in het beekdal nabij Anloo.

Wandel- en luisterstokken

In de Homanshof vertellen we verhalen over het Nationaal Park Drentsche Aa. Wie beter dan de boswachter, de schaapsherder en de historicus kunnen die verhalen vertellen? De experts komen op originele wijze aan het woord. Wandelend met een herdersstok door de tentoonstelling, kan de bezoeker de verhalen naar eigen keuze beluisteren.

Draadloze energie overdracht

De vloer is voorzien van geluidsapparatuur die zonder draden het geluid naar de luisterstok brengt.

Aan tafel bij de boer

Op de eettafel wordt een interactieve presentatie geprojecteerd met achtergrondinformatie over de prehistorie, cultuurhistorie, natuur en het Nationaal Park.

Reconstructie van het interieur

Homanshof

Informatiecentrum Staatsbosbeheer, Anloo, 2009

Voor bezoekers van het Nationaal Park Drentsche Aa, is de Homanshof één van de toegangspoorten. De 18e eeuwse Saksische boerderij is nu een modern informatiecentrum van Staatsbosbeheer. Met behoud van authenticiteit is de Homanshof dé plek om meer te weten te komen over de natuur van het beek- en esdorpenlandschap. Het avontuur begint met een waterspeelplaats voor de deur, waar Drentse ‘beken’ tussen de zwerfkeien doorstromen. Grote ruiten nodigen uit om vervolgens naar binnen te gaan.

Platvorm:
ID: onderzoek, programma van eisen, concept, coördinatie AV en multimedia, routing
2D: grafisch ontwerp, opmaak, tekstsysteem
3D: ruimtelijk ontwerp, bestektekeningen, vitrines, meubelontwerp, interactieve toepassingen, coördinatie inrichting, verlichtingsplan
projectmanagement: advies, budget onderzoek, budget bewaking, planning, aanbesteden uitvoerenden, uitvoeringsbegeleiding

in samenwerking met:
inhoud: Manon Laterveer (Blue Imprint)
tentoonstellingsbouw: Opmaat vormgevers & meubelmakers
cirkels: Eiso Bergsma
kaart op vloer: Printbeton Holland BV
fotografen panorama's: Jan van Arkel, Philip Friskorn, Willem Kolvoort
geluid: Yens & Yens
av: PTH
licht : Lichtpunt
decor/props: Leo Zandvliet
interactieve software: Vizzy
fotografie tentoonstelling Mike Bink Fotografie