Ridder en Torenroute

Een drieluik

Er zijn in het kasteel drie afdelingen voor drie doelgroepen. De P.C. Hooft route voor volwassen (met gids) De Torenroute en de Ridderroute zijn voor kinderen (vrij toegankelijk). In deze kapel krijgt iedere bezoeker een inleiding. Wat is er te zien en wat is er hier (in vogelvlucht) sinds 1275 gebeurt.

Overzicht over eeuwen

Ontwikkelingen in het Muiderslot worden in deze tijdslijn gekoppeld aan gebeurtenissen die tijdsbepalend waren.

Het gebouw is het object

Boven op de overdekte weergang start de Torenroute. De Torenroute brengt je terug naar de dertiende eeuw. De tijd waar de bisschop van Utrecht met zijn leger naar Muiden optrekt. In het uitzicht tussen de kantelen zijn in de ommelanden de eerste verontrustende tekenen van de vijand zichtbaar.

Herautenkamer

Kijk met de heraut mee. Hij is op de hoogte. Hij weet wie wie is. Hij herkent de ridders aan hun wapenschild. De kinderen kunnen gewapend met nieuwe kennis stickers in het boekje plakken.

Torenkamer

Tijdens de Torenroute ontdekken kinderen wat er allemaal bij komt kijken om een middeleeuws kasteel te verdedigen tegen de vijand.

Mezekauw

Boven de poort spelen zij het mezekauwenspel: gooi door de openingen boven de brug een stenen kogel naar beneden en houd de vijand tegen!

Slag om het slot

Als de kinderen hebben geleerd om het slot goed te verdedigen, spelen zij het slag-om-het-slot-spel. Lukt het om de vijand buiten de muren van het Muiderslot te houden?

Verkleden

Ridderroute, oefenen voor ridder

Tijdens de Ridderroute kruipen kinderen in de huid van een middeleeuwse ridder. Ze moeten allerlei testen doorstaan om uiteindelijk tot ridder geslagen te worden. Daarbij hoort natuurlijk het spelen van het spannende Toernooispel. Door het zadel op en neer te laten bewegen en de lans te stoten kan de bezoeker deel nemen aan het toernooi.
Lukt het je driemaal de tegenstander van zijn paard te stoten dan krijg jij een kus van de jonkvrouw.
Met al deze oefeningen verdien je reliëfstempels in je ridderdiploma.

Ridderslag

Met de plaatsing van de laatste reliëfstempel ontvang je geknield de ridderslag. Je mag je nu een gediplomeerd ridder noemen.

Ridder en Torenroute

Muiderslot, Muiden, 2005

Bij het Muiderslot horen spannende verhalen over de middeleeuwen. Platvorm ontwikkelde in samenwerking met IJsfontein twee avontuurlijke routes voor kinderen door het kasteel: de Ridderroute en de Torenroute. Tijdens de routes maken jonge bezoekers op speelse wijze kennis met het leven en wonen op een middeleeuws kasteel en ontdekken ze hoe aanvallen door de vijand werden afgeweerd.

Platvorm:
ID: onderzoek, programma van eisen, concept (in samenwerking met IJsfontein), verzamelen beeldmateriaal en objecten, tekst schrijven, tekstredactie, educatief materiaal, coördinatie AV en multimedia, script AV, routing
2D: grafisch ontwerp, tekstsysteem, bewegwijzering (in samenwerking met Studio Jesse)
3D: ruimtelijk ontwerp, bestektekeningen, vitrines, meubelontwerp, interactieve toepassingen, coördinatie inrichting
projectmanagement: advies, budget onderzoek, budget bewaking, planning, aanbesteden uitvoerenden, uitvoeringsbegeleiding

in samenwerking met:
tentoonstellingsbouw: Bruns
interactieve software: IJsfontein