top 020 530 41 81 | [javascript protected email address]

Schateiland Boerhaave

Schatkaart

De kinderen krijgen bij binnenkomst een schatkaart met lege plekken. Om de kaart te vullen zijn stempels nodig, die natuurlijk wel eerst verdiend moeten worden. Je gaat op ontdekkingstocht naar een bepaald (kennis)gebied. Na bezoek aan het gebied breng je de verzamelde kennis naar het rariteitenkabinet.

De chirurgijn

Bij de chirurgijn kun je kijken hoe het is om je arm te amputeren. Je leert welke hulpmiddelen bij welke aandoening horen en je kunt jezelf portretteren als chirurgijn.

Amputeren moet je leren

Ervaar de 17de eeuwse medische praktijk door het amputatiespel, begeleidt door zaaggeluiden en komisch commentaar van de lekkerbekkende hond.

Vereeuwigd als chirurgijn

Ga op de foto als chirurgijn.

De stuurmanshut

In een scheepsdecor gebouwd van CNC gefreesde platen multiplex, met wand- en vloervullende prints van landschappen en interieurs leer je navigeren en over de apparatuur die hierbij nodig is.

Waar zijn we?

Door met een kwadrant de hoogte van de poolster te meten en met behulp van een zonnewijzer en een horloge de lengtegraad te bepalen, kan je jouw positie op zee vinden.

De hemelkaart draai je zodat die past op de oplichtende sterrenconstellaties.

Bereken waar je bent

Door het kwadrant te gebruiken ontdek je je breedtegraad.

Start video

Impressie van de tentoonstelling

Land in zicht!

Kijk naar buiten en probeer de voorbijtrekkende eilanden en mythische zeemonsters te herkennen. Beklim de voorsteven en laat je op de foto zetten als boegbeeld.

Onderweg naar het boegbeeld

Op volle zee

Hoe zie je eruit als zeemeermin? Ook kun je hier verder met de landverkenningen. Op de achtergrond het uit honderden prenten uit de Gouden Eeuw opgebouwd rariteitenkabinet. Hier zie je een verzameling van allerlei echte museumobjecten, rare monsters en feitjes en weetjes.

Koers naar Schateiland

Door de juiste koers te zetten met het kompas rol je de kogel naar het schateiland. Pas onderweg op voor monsters en rotsen!

Rariteitenwand

In het rariteitenkabinet zitten honderden prenten uit de Gouden Eeuw verwerkt. Hierin zijn ook allerlei echte objecten te zien. Hier zie je een vacuĆ¼mpomp, als je genoeg pompt valt het vogeltje van zijn stokje.

Feitjes en weetjes

In het rariteitenkabinet zitten ook allerlei feitjes en weetjes, voor de slimmeriken en de volwassenen.

Land in zicht!

Op het schateiland vind je allerlei bijzondere exoten, prachtige prenten van Maria Sybilla Merian, een zwevend gouden ei, een magneetwand om je eigen samengestelde dier op te maken en ook ontmoet je eindelijk het fabeldier.

Zoek de overeenkomsten

Door goed te kijken naar de prachtige prenten van Maria Sybilla Merian leer je welke vrucht bij welke plant hoort, en welk dier hier op leeft.

Doe de quiz

Nadat je op ontdekkingstocht bent geweest is het iedere keer de bedoeling dat je de verzamelde kennis terugbrengt naar het rariteitenkabinet. Hier worden steeds een aantal vragen gesteld; heb je deze allemaal goed, dan krijg je als beloning een stempel op je schatkaart.

Rariteitenkabinet

Bij het Schateiland vind je in het rariteitenkabinet allerlei vreemde exoten.

Het fantastische fabeldier gekooid

Het fabeldier is net gevangen en is het er niet mee eens! Hij wil helemaal niet van het eiland af, hij moet op zijn ei passen! Hier krijg je de laatste stempel op je kaart. Nu kun je in de rest van het museum op zoek naar de echte objecten die horen bij alles wat je in deze tentoonstelling geleerd hebt.

Publiciteit

Platvorm maakte voor de tentoonstelling allerlei publiciteitsmateriaal: het affiche, flyer, uitnodiging, advertenties en een boomerangcard.

Schateiland Boerhaave

Museum Boerhaave, Leiden, 2012

Schateiland Boerhaave is een gezinstentoonstelling gericht op families met kinderen in de bovenbouw van de basisschool. De bezoekers zullen vooral in gezinsverband komen, dus is er een opzet gemaakt waar jong en oud veel plezier aan kan beleven.

De kinderen krijgen bij binnenkomst een schatkaart met lege plekken. Om de kaart te vullen zijn stempels nodig, die stempels moeten natuurlijk wel eerst verdiend worden. We vragen de kinderen te helpen met het verzamelen van kennis voor het wetenschapsmuseum. Dit doen ze door op vier plekken een quiz te spelen. Bij iedere goed afgeronde quiz worden er stempels op de kaart gezet. De stempels zijn afbeeldingen van voorwerpen (bijv. de microscoop van van Leeuwenhoek) die met behulp van de kaart terug te vinden zijn in de rest van het museum.

De kinderen komen op hun zoektocht naar kennis op verschillende plaatsen. Zo is er een schip waar ze van de stuurman alles leren of navigeren. En bij de chirurgijn vinden ze medische wetenswaardigheden. Er is ook een zee (avontuur en natuur) en zelfs een onbewoond eiland (cartografie en natuur). De kinderen komen overal gidsen in de vorm van sprekende dieren tegen, om ze te helpen op hun zoektocht.
Voor de ouders zijn er ook een aantal verrassende plekken waar ze zelf ook wat kunnen leren, en de kinderen zullen hier en daar ook nog wel wat hulp nodig hebben. Dit is geen opstelling voor luie landrotten!

Na het bezoek aan de vier vraagplekken en na acht stempels te hebben verdiend kunnen de kinderen naar het tropische eiland waar onlangs een spectaculair dier is gevangen. Hier krijgt het kind de laatste stempel: het fabeldier, persoonlijk gestempeld door het fabeldier zelf!

Platvorm
grafisch ontwerp, opmaak, samenstellen van de wand en vloerbeelden uit honderden beelden uit de gouden eeuw, beeldbewerking, tekstsysteem, bewegwijzering, publiciteitsmateriaal; flyer, affiche, advertenties, uitnodiging, boomerangkaart
ruimtelijk ontwerp, bestektekeningen, interactieve toepassingen, meubelontwerp, coƶrdinatie inrichting, projectmanagement, budget onderzoek, uitvoeringsbegeleiding

in samenwerking met
concept, inhoud en educatie Rosalie Blom, Museum Boerhaave
tentoonstellingsbouw Brandwacht en Meijer
interactieve software Wedoweb
bewegende dieren Christiaan Zwanikken
mediasturing & hardwareMAV-techniek
mechanische interactie Hagedoorn creatieve techniek
animaties in de quiz en op volle zee Catfishfilms
preparatie dieren Bioderma
fotografie tentoonstelling Mike Bink Fotografie