top 020 530 41 81 | [javascript protected email address]

Waterliniemuseum

Overzichtskaart

Drie eeuwen Waterlinie in vijf personages

Op basis van historische bronnen zijn 5 levensgrote beelden ontworpen bestaande uit lagen vilt. Zij vertellen de geschiedenis van de Waterlinie aan de hand van hun persoonlijke verhaal.

Interactieve kaart

Een interactieve kaart legt met behulp van licht en video de werking en locatie van de waterlinies uit. Door een bewegingssensor gaat de telefoon rinkelen. De bezoeker heeft een RIFD armbandje met de gegevens van zijn woonplaats, zo krijg je een persoonlijk verhaal over wat de Waterlinie voor jouw woongebied betekend.

Interactieve projectie

Interactieve tafel

Spelenderwijs leer je op de interactieve tafel hoe de Waterlinie werkt. Je kan gebieden onder water zetten en kanonnen afvuren om de vijand tegen te houden.

Hoe werkt de Waterlinie?

Door middel van interactieve games, animatie en objecten wordt verteld hoe de waterlinie werkt.

Historisch perspectief op de Waterlinie

De visie op de Waterlinie van keizer Wilhelm, Alva en Voltaire.

Vilten paard van Prins Maurits

Prins Maurits (te paard) krijgt in 1589 de opdracht voor een verdedigingsplan.

Boerin met geit

De boerin staat symbool voor het rampjaar 1672.

Boerin met geit

Soldaat zaagt ijs

De soldaat breekt in de winter van 1794 het ijs om de Franse opmars te stoppen.

Ingenieur Kraaijenhof en de werkman

Ingenieur Kraaijenhof (links) werkt vanaf 1815 aan de uitbreiding van de waterlinie. De werkman (midden) staat symbool voor het harde werk, het fort is gebouwd met 18 miljoen bakstenen.

Eerste Wereldoorlog (1914-1918)

De bezoeker kan de mobilisatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog door de ogen van een soldaat op een spannende manier beleven.

Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Uit de bakelieten telefoonhoorns klinken ooggetuigenverslagen, al snel wordt duidelijk dat de Waterlinie uit de tijd is. Tegen de Junkers van de Duitse luchtmacht moeten andere middelen worden ingezet.

Overzicht van waterlinies in Nederland

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en andere waterlinies in Nederland anno nu gefotografeerd, gepresenteerd in oplichtende stroken.

Parachutesprong

Met een virtual reality bril beleef je een parachutesprong en zweef je boven de Waterlinie. Je vertrekt vanuit de maquette op de binnenplaats, deze wordt geleidelijk omgevormd tot een realistisch landschap en je landt je weer op Fort bij Vechten.

Waterlinies in Nederland

Aan het einde van de presentatie worden alle Waterlinies in neon uitgelicht op de kaart van Nederland. De bezoeker wordt gestimuleerd om er op uit te trekken en op zoek te gaan naar de waterlinie in zijn eigen woonomgeving.

Museumwinkel

Impressie van het museum

Binnenplaats met levensgrote maquette van Nieuwe Hollandse Waterlinie

Op het centrale plein van het museum bevindt zich een maquette van de waterlinie (architect Anne Holtrop). Kinderen kunnen er zelf sluisjes openzetten en de linies laten onderlopen.

Het Waterliniemuseum winnaar van de Heritage in Motion Award 2016!

Platvorm heeft samen met Duinzand en IJsfontein gewerkt aan concept en uitvoering van deze tentoonstelling.
Jury: “This is a good combination of the virtual and the physical. While the individual aspects of the exhibition are not necessarily innovative, it is the total concept that impressed the jury, combining enticing ideas such as ‘what-if’ scenario’s to create an inspired interactive experience.”

Waterliniemuseum

Provincie Utrecht, 2015

In dit stoere nieuwe familiemuseum wordt het verhaal verteld van de geschiedenis, werking en toekomst van ruim 300 jaar Hollandse Waterlinie en ontdek je van alles over de verdediging van Nederland door de inzet van water. Het is een interactief museum waar vijf hoofdpersonen de bezoeker meenemen door drie eeuwen Waterlinie. Door middel van RIFD techniek, games en doe-dingen ervaart de bezoeker de functie, werking en geschiedenis van de Waterlinie.

Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het verleden, nu en in de toekomst. Nederland verdedigde zichzelf in het verleden op een unieke manier door water in te zetten als bondgenoot. Te weinig mensen weten daarvan en veel bewoners beseffen niet dat zij in een heel bijzonder gebied wonen. Het Waterliniemuseum wil een gedifferentieerd publiek het ontstaan, de functie en de toekomst van de Hollandse Waterlinie en de andere linies laten ontdekken, om zo de kennis over en betrokkenheid bij de waterlinies te behouden en vergroten.

conceptuele, grafische en ruimtelijke vormgeving: Platvorm
multimedia IJsfontein
concept en verhaallijn Duinzand
projectmanagement Amanda Vollenweider
architectuur Anne Holtrop
realisatie vilten beelden David van der Veldt & Annerose Langeveld
realisatie ruimtelijk Brandwacht & Meijer
realisatie grafisch Rijnja
fotografie tentoonstelling Mike Bink Fotografie